12 Mayıs 2019 Pazar

İddialar ABD’nin Afganistan’da DAEŞ’i desteklediğini gösteriyor

İddialar ABD’nin Afganistan’da DAEŞ’i desteklediğini gösteriyor

(parantez içerisindeki cümleler benim notlarım ve eklemelerimdir)


DAEŞ’in Afganistan’da yer edinme çabaları

DAEŞ, Suriye ve Irak’ta büyük bir kayıp yaşamasının ardından yönünü Afganistan’a çevirdi. Batı ülkelerinden dahil olan birçok savaşçı ya Afganistan’a ‘hicret etti’ ya da zaten Afganistan’da DAEŞ saflarında yer alıyor.

Afganistan’da DAEŞ’e bağlı 10,000 militanın bulunduğu ve bu sayının gittikçe arttığı iddia edilmekte. Afganistan’a komşu ülkeler ise bu gelişmelerden dolayı endişe içerisinde.

Afganistan komşu devletlerinden yetkili konumundaki biri, hayali halifeliğe bağlı ideolojinin, yıkıcı planlarını uygulamaya geçirmek için DAEŞ'e bağlı Horasan kanadının öncülük ettiği uluslararası terörizmin (dünya genelinde) yayılmasında, Afganistan kuzeyinin bir sığınak bölgesi haline dönüşebileceği ihtimali üzerinde duruyor. (Bu iddia büyük ihtimalle eski tarihlerde öne sürülmüş olmalı. Çünkü Taliban’ın geniş çaplı saldırıları sonucu DAEŞ, Afganistan kuzeyinden çekilmişti). Ayrıca DAEŞ’in, Orta Asya ülkelerini istikrarsızlaştırma amacıyla Afgan hükümetinin üslerini kullanma niyetinde olduğu da iddia edilmekte.

ABD’nin DAEŞ’e silah nakli yaptığı iddiası

Ülkede istikrarı sağlamak adına Taliban ile barış görüşmelerini sürdüren ABD, Suriye ve Irak’ta ağır yenilgiler alan DAEŞ’in Afganistan’a sızmasında pay sahibi olduğu iddia ediliyor.

Ancak ABD ve NATO bu tür (DAEŞ’in desteklendiği) iddiaları reddediyor. ABD, DAEŞ’in Afganistan’ın bazı kısımlarında hakimiyetini yitirdiğini, ABD ve Afgan güçlerinin baskısına karşı direncinin azaldığını söylüyor. (Aynı ABD, Taliban’ın Cevzcan vilayetinde DAEŞ’e gerçekleştirdiği şiddetli saldırılardan ve DAEŞ’in Cevzcan’dan Taliban tarafından atılmasının ardından DAEŞ üyelerini helikopterlerle başka bir bölgeye sevk etmişti.)

Geçmiş tarihlerde El Cezire’ye konuşan eski Afganistan başkanı Hamid Karzai, ABD’nin, Afganistan’da DAEŞ ile gizli anlaşmalar/görüşmeler yaptığını ve ABD’nin DAEŞ’i savaş halindeki ülkeye sürerek örgütün gelişmesine katkıda bulunduğunu vurgulamış, ABD’nin DAEŞ ile dolaplar çevirdiğini söylemişti. ‘’Bence tam ABD varlığı altında DAEŞ ortaya çıktı. Afgan halkı iki yıldır (kendilerine karşı gerçekleştirilen) insan hakları ihlallerini ve acılarını yüksek sesle haykırdı lakin Afgan halkının çabaları için hiçbir efor sarf edilmedi. ABD, 13 Nisan 2017’de Afganistan’ın doğusunda yer alan Nangarhar ilinin Açin ilçesinde ‘Tüm Bombaların Anası’ olarak bilinen 11 tonluk (GBU-43/B MOAB)’ı deneme bahanesiyle DAEŞ’i kullandı.’’
(DAEŞ’i desteklediğini reddeden NATO ve ABD’nin, Afgan sahası üzerinde DAEŞ’e silah nakli yapan helikopterlerin inişine engel olmadığı belirtiliyor.)

Birçok silahın kimliği belirsiz helikopterlerce ‘sıklıkla’ Afganistan topraklarına nakledildiği iddiaları mevcutken, Afganistan hava sahası üzerinde tam kontrolü bulunan ABD ve NATO’nun DAEŞ’e silah nakleden uçak/helikopterlerin uçuşuna engel olmadığını ileri süren kaynaklar bulunuyor. (ABD barış görüşmelerinin anlaşma şartlarında, Taliban'a Afganistan sınırları içerisinde 'terörist' gruplara yardım ve yataklık sağlamaması gerektiğini söylemişti. Belli ki terörist gruplar ABD’nin kırmızı çizgisi. ABD’nin DAEŞ’i desteklediği iddialarında gerçeklik payı var ise, Taliban bu iddiayı barış görüşmelerinde yedek kart olarak masaya sürebilir.)

Afgan güçlerinin DAEŞ üzerindeki baskısı

Nisan ayı başlarında Afganistan’daki güvenlik güçleri başkent Kabil’de DAEŞ’e bağlı 6 medya aktivistini tutukladı. Tutuklanan DAEŞ üyeleri, sosyal medya ağlarında DAEŞ propagandası yürütmekteydiler. Yürütülen propagandaların çoğu sosyal medya ağlarından Facebook, Twitter, Instagram ve Telegram’da gerçekleştiriliyordu. (bazı kaynaklar, Horasan Vilayeti’nin Sri Lanka saldırısıyla bağlantısı olabileceğini iddia etmişti)

Afgan güvenlik güçleri Nangarhar ilinde düzenlediği operasyon sırasında 10 DAEŞ üyesini tutuklamıştı. Aynı operasyonda 12,500 kilogramlık patlayıcı ele geçirilmişti. Afgan ordusu, DAEŞ ve Taliban, ülkenin doğusunda üç yönlü savaşın zeminini oluşturma kapsamında hazırlıklarını sürdürürken birkaç hafta önce DAEŞ, Kunar vilayetinde Taliban’a karşı saldırılar başlatmıştı. Kunar vilayetinde yaşanan şiddetli çatışmalar 20,000’den fazla bölge sakininin yerinden olmasına neden olmuştu.

Etiketler: , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa